sobota, 28 września 2013

Placki owsiane z twarożkiem i borówką amerykańską

Przepisów na placki owsiane jest dużo w internecie. Są takie, które zakładają zrobienia tego posiłku w 10 minut. Owszem, można, potwierdzam.
Ja wam kochani przedstawię przepis, który przyniesie wam niesamowite smakowe doznania.
Jest to bardzo zdrowy i smaczny posiłek, który może spokojnie zastąpić śniadanie lub stać się deserem przed / po obiedzie :)


POTRZEBUJEMY:
Rondelek, głęboka miska, łyżeczka do herbaty, łyżka

CO KUPIĆ:
Płatki owsiane (np. Kupiec)
Mąka pełnoziarnista pszenna (np. Lubella, koszt ok 4,5 zł, ale dużo zdrowsza niż taka 'zwykła' pszenna)
Jajka (polecam takie klasy 1'szej)
Mleko - np. Milblu marki KClassic (Kaufland)
Twarożek (może być np. Serek Wiejski Piątnica)
Borówka amerykańska - świeże w Kauflandzie
Cynamon mielony - np. Kamis
Proszek do pieczenia - np. Dr. Oetker
Sól - np. oSole
Cukier - np. Diamant
Olej roślinny lub oliwa - olej np. Wielkopolski

Zdjęcia niektórych ww. produktów żeby było wam łatwiej znaleźć je w sklepie:

cynamon mielony Kamisproszek do pieczenia dr. oetkeroznaczenia klas jajekserek wiejski Piątnica
płatki owsiane Kupiec
mąka pszenna pełnoziarnista Lubella         mleko milblu k classic (kaufland)     jajka
  olej wielkopolski
sól spożywcza jodowana o'sole





TO SIĘ PRZYDA:
Musimy się uzbroić w cierpliwość, najpierw będziemy czekać 10 minut, a potem jeszcze 30 minutek i dopiero smażymy. WARTO!

Przepis dla 4 osób

START:
1,2 szklanki płatków owsianych - odmierzyć i wsypać do miski
1,5 szklanki mleka zagotować - zalać płatki owsiane, rozmieszać łyżką i odstawić na 10 minut

Po tych 10 minutach dorzucić do płatków:
1 jajko
0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
1 łyżeczkę cynamonu
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki oliwy lub oleju
0,5 łyżeczki soli

Jesteśmy już na półmetku, to idziemy dalej:
Dokładnie wymieszać żeby pozostały jedynie niewielkie grudki.
Odstawić na 30 minut do lodówki.

Po odczekaniu 30 minut rozgrzać patelnię z kropelką oliwy lub oleju. Smażyć na średnim ogniu / bądź na średnim poziomie 'mocy' przy kuchenkach indukcyjnych bądź elektrycznych. Nakładać ciasto łyżką na patelnię lub zlewać z miski - masa ma być w miarę gęsta, to normalne, także się nie martwcie. Po ok 3-4 minutach należy placek  przewrócić na drugą stronę (zobaczycie lekko zarumienione brzegi i delikatne bulgotanie z wierzchu) i odczekać jeszcze 2 minuty. Placki owsiane najlepiej podawać na ciepło :)

Jakie dodatki?
Na koniec nałożyć z wierzchu twarożek oraz borówki amerykańskie
placki owsiane z twarożkiem i borówkami

Pięknie pachnie cynamonem i placuszki są takie puszyste. Twarożek, boróweczki. mmmmm....

Smacznego!

Jak wam wyszło?  Podzielcie się opiniami!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz